Meistä tuli muurareita(kin)

Muuraaminen. Ei enää ikinä. Niin sitä aatteli, mutta niin sitä vaan taas muurattiin. Kahiponttiseinät valmistuivat juuri myös talon puolella. Mutta siis, siinä astui kyllä viime syksynä niin kauas pois omalta mukavuusalueelta, ettei aiemmin ole tämän projektin aikana astuttu.

Kaikkien märkätilojen väliseinät muurataan kahi-väliseinäponttiharkoilla. Kahi- eli kalkkihiekka-tiilien pitäisi olla kosteusteknisesti turvallisia. Meillä kahiponteista rakennetut väliseinät pääsevät kuivumaan ylöspäin, jonka toivomme vielä lisäävän niiden varmuutta. Toki kylpyhuoneeseen tulee sertifioitu vesieristys, mutta koskaan ei tiedä, mitä tulevaisuudessa voi sattua.

Kun lämmöt oli saatu päälle ja betonikakku oli kuivunut ei auttanut muu kuin aloittaa. Muuttoon oli enää muutama viikko aikaa.

Hyvä treeni oli muuten kantaa yli 300 harkkoa sisälle, kun oviaukossa oli n. 50 cm nousu. Syväkyykystä painojen kanssa ylös!

Homma lähti käyntiin seinien paikkojen mittauksilla ja merkkauksilla. Alimman tiilikerroksen ja betonilattian väliin tulee bitumikermi Weberin ohjeiden mukaan. Propsit muuten, Weberin asiakaspalvelu oli erittäin ystävällinen, kun kyselin heiltä neuvoja ja lisätietoja liittyen muuraukseen. Ensimmäinen kerros on tärkein; se muurataan esimerkiksi Weberin ML10 muurauslaastilla, joka on huomattavasti jämäkämpää ja soveltuu paksunakin kerroksena - siksi, että tällä ensimmäisellä kierroksella on tarkoitus saada seinänmuuraus alkamaan täydellisen suorassa joka suuntaan nähden. Ja kyllähän sitä jumpattiin, mutta lopulta onnistuttiinkin ja päästiin aloittamaan tosissaan.

 Ohjuriviivat myös seinään, jotta pystyi seuraamaan etenemistä.

Lattiaan piirrettiin ensin liidulla seinien paikat. Päälle bitumikermi, ja tässä muuten jäi opiksi seuraavaan kertaan, että jos mahdollista, bitumikaista kannattaa kiinnittää alustaan esimerkiksi liimalla. Helpottaisi muurausta valtavasti!

Ensimmäinen kerros muurattiin paksummalla massalla, ML10, ja varmistettiin ensimmäisen kerroksen suoruus.

Ensimmäinen kerros tuli valmiiksi 2 pitkän päivän jälkeen. Kyllä aloittelijoilla menee tässä erilailla aikaa...

Yhden suuren T:n ja vähän pienemmän U:n muotoisten väliseinän muuraamiseen meni meillä noin viikko aikaa, josta valmistelut veivät yhden päivän ja ensimmäinen kerros toisen kokonaisen päivän. Loput muurattiinkin noin kolmessa päivässä, aina 3000 mm korkeuteen. Märkätilat muurattiin 2400 mm korkeuteen, joissa lopullinen huonekorkeus laskee alimmillaan n. 2300 mm.

 Joka toinen kierros sidottiin päistä muuraussiteillä seinään. Näin seinä pysyy tukevasti suorassa ja siitä tulee luja.

 Pikkuhiljaa kerrokset nousee. Kahiponttiharkot muurattiin ohutsaumalaastilla OL15. 


Massaa sekoittaessa oli äärimmäisen tärkeää jättää laasti ikäänkuin liian löysäksi. Aluksi tuntui, että sellaisessa massassa ei ole mitään järkeä, mutta hieman löysempi massa toimi loppujen lopuksi kaikkein parhaiten. Liian paksu laasti kuivuu liian nopeasti, ja jos harkon asemointia joutuu yhtään hinkkaamaan, on peli menetetty ensimmäisen asettelun jälkeen. Löysempi massa oli hieman armollisempi sen suhteen, mutta myös nopeampaa levittää. Kaikkein tärkein oppi oli kuitenkin se, että harkko on saatava kerralla suoraan ja oikealle paikalle, muuten siitä ei tule hyvä. Korjausliikkeitä ei sallita,vaan sitten joutuu kaapimaan laastin pois ja aloittamaan sen kohdan alusta.

 Käytimme ohjureina apuna linjalankaa. Seuraavaa kertaa varten laaseri on kuitenkin ehdoton apuväline, joka olisi kyllä ollut hyödyllinen hankinta jo aivan raksan alussa.

 Ovenylityspalkki oli kallis pompsi, mutta todella muurausta helpottava ja nopeuttava möhkäle. Se painaa n. 60 kiloa ja koostuu neljästä harkosta, jotka on vahvistettu raudoin ja betonilla. Yksi ylityspalkki maksoi rautakaupassa suunnilleen 60 euroa, kun yksi harkko maksoi vain vähän reilu 1 euron. Joten kyllä meinasi ensialkuun mennä kahvit väärään henkeen, kun kuulin hinnan. Ei se silti auttanut, ku ostaa ja hyviä kyllä olivat!


 Suihkuseinän takaseinustalle muurattiin saippuakolo. Saippuatelineen takaseinä tehtiin Aquapanelista. Aukon koko on 40x60 cm, eli aika iso, mutta haluttiin, että isotkin pumppupulloshampoot ym mahtuvat lokeroon. 

Muuraus valmis ja hanakulmarasiatkin ujuteltu koloihinsa. Aavistus nähtävissä myös katon alaslaskun runkoa.

Kun seinät tulivat täyteen korkeuteensa, annettiin koko hoidon kuivua pari päivää. Sen jälkeen seinä ylitasoitettiin märkätilatasoitteella isolla lastalla levittäen. Tasoittamisessa meinasi tulla hoppu, vaikka painoimme alun toista viikkoa melkeinpä aamuun asti, vakio kotiinlähtöaika oli kolmen ja viiden välillä aamuyöllä, mutta valmiiksi ehti ja laatoittaja sai aloittaa vesieristykset kolme viikkoa ennen muuttopäivää.

 Tuvan puolen muurattu seinä on n. 3 m korkea.

 Kylpyhuoneen raakaversio, kun kaikki seinät on muurattu. Seuraavaksi olivat vuorossa poistoilmakanavien, vesiputkien ja hanakulmarasioiden asennusta.

 Ylitasoitus tehtiin märkätilatasoitteella leveällä lastalla levittäen.

 Seinät tasoitettu! Tätä tehtiin pääosin aamuyön pikkutunteina...

Tässä kylpyhuone vesieristeiden levityksen jälkeen ennen laatoitusta.

Laatoitus ostettiin siis tuntityönä, koska meillä ei olisi mitenkään enää riittänyt aika opettelemaan laatoitusta tässä välissä. Sauna on tänä päivänä jo täysin valmis (istun kirjoittamassa tätäkin blogipostausta saunan lauteilta, pienen patjan päällä istuen. Tää on vähän niinkuin meidän olkkari silloin, kun ei ole ensisijaisessa käyttötarkoituksessaan!) ja samoin kylpyhuone, tottakai, kun tässä saunatuvassa asutaan. Kylpyhuoneesta ja saunasta täytyy kyllä kirjoittaa kunnolla erikseen!

Vajaa pari viikkoa ennen muuttoa tuvan puolella tekemistä vielä riitti; keittiö tulisi pian ja sitä ennen pitäisi vielä käsitellä loput sormipaneelit kattoon, asentaa ne, käsitellä seinät ja asentaa parketti. Samoihin aikoihin myös talon tiiveysmittaus painoi päälle, koska päivämäärä oli jo lyöty lukkoon. Onneksi eräänä viikonloppuna saatiin A:n vanhemmat talkoisiin, ja sen aikana ehdittiinkin trhdä to-del-la paljon. Saunatuvan sisäseinien käsittelyiden lisäksi appiukko ja lankomies tiivisti tescon nro 1:llä kaikki talon ikkunat ja ovet. Ilmestyi saunatuvan ja talon väliin myös terassi, joka oli muuton kannalta erittäin olennainen, koska rakennusvalvonnan byrokratia ei olisi nuuhkaissutkaan meihin päin, jos sisäänastuttaessa nousu olisi ollut sen n. puoli metriä...

Appiukko pääsi poraamaan reiän saunan raitisilmaventtiilille. Mielenkiintoista tehdä "150" aukkoa 200 syvään puuhun. Mutta läpi meni!


Kommentit

Suositut tekstit