Lattiaa ja lämpöä

Kesä ja alkusyksy oli painettu pitkää päivää raksalla. Kesähän oli todella lämmin, joten ei tarvinnut paljoa miettiä lämmitysasioita. Ehdittiin me kuitenkin muutamia kertoja lämmitellä takkaa iltojen viiletessä ennen kuin asiat olivat edenneet lämmityksen asentamiseen saakka. Ekovillapuhalluksen jälkeen tosiaan lattiat paperoitiin umpeen, naulattiin harvalaudoitus ja asennettiin alumiiniset lämmönluovutuslevyt. Se olikin mukavaa puuhaa, ja pikkuväkikin pääsi apuun. Lattialämmitysputkien asennuksen jälkeen asensimme vielä kerroksen lattiakipsilevyä. Siinä saikin olla kieli keskellä suuta, ettei ruuvaisi lattialämmitysputkeen. Noh, pitihän se sekin kokea, A ruuvasi vahingossa virheellisen merkinnän takia juurikin putkeen. Onneksi putkistossa oli painetta, joten vahinko ei mitenkään olisi voinut jäädä huomaamatta, sellainen pasaus ja ilmanpurkaus reiästä tuli. Eikun urakoitsijalle viestiä, että tulevat vaihtamaan. Onneksi onnistui nopeastikin, mutta kukkaro keveni jälleen sen n. 250 euroa. Tuli kalliiksi se merkintä...


Kaikki lämmönluovutuslevyt paikallaan.


Sekä talo että saunarakennus on molemmat rakennettu puisella rossipohjalla. Pohdimme pitkään, miten märkätilat kannattaisi toteuttaa, ja saimmekin hyviä neuvoja tutustua maakosteaan betoniin. Päädyimmekin maakosteaan betoniin aivan ylivoimaisesti sen vuoksi, ettemme halunneet ns. tavallisen betonin tuomaa kosteuskuormaa sisälle. Maakosteassa betonissa on vain murto-osa siitä vesimäärästä, mitä tavallisesti betonissa on, joten se ei lölly eikä roiski, eikä esim. seiniä tarvinnut suojata ollenkaan. Suunnitelmat kehkeytyivätkin niin, että päätettiin tehdä märkätilat ikään kuin kelluvina huoneina huoneen sisässä. Tiiliseinien muuraaminen märkätiloja varten onkin yleinen ratkaisu, mutta sen lisäksi A halusi vielä huolehtia siitä, että laatta pääsee kuivumaan ja tuulettumaan myös alapuolelta riittävän hyvin, joten betonikakkuja varten rakennettiin kaukalot havuvanerista ja Aquapanelista.

Maakostean betonin meille toimitti Bekason ja asennuksen hoiti Lattiamies (koko paketti hoitui Bekasonilta tilaamalla). Koko talossa tuoksui pari päivää märkä hiekka, jonka jälkeen kosteus oli jo lähes kokonaan haihtunut. Kuivumisajaksi luvattiin 1-3 viikkoa, mutta pinnoitimme saunarakennuksella lattioita vasta n. 6 viikon kuluttua asennuksesta ja kuivaa oli. Työmiehet ajelivat pienen betonitehtaansa kanssa pihaan ja jäljelle jäi vain kostea läntti maahan, kun loppuhuuhteluvesi laskettiin siihen pihalle. Ei raskaita ongelmajätebetonikasoja, vain ehkä ämpärillinen hiekkaa. Luksusta!

 Bekasonin betonitehdas pyörillä.

Betoni tuli letkua pitkin tuollaiseen kolmijalkaiseen pönttöön, josta se ohjattiin lattiaan. Meteli oli melkoinen, kun massa tuli ryminällä peltipurkkiin!


Ei ollut ensimmäistä kertaa työmaalla tämä porukka.



Tästä kuvasta näkee hyvin betonin koostumuksen levitysvaiheessa. Lähempänä murua kuin velliä.


Ja tässä kaikki mitä jäi jäljelle - letku huuhdeltiin vedellä, joten käytännössä tuohon jäi vähän hiekkaa. Perustustekijöiden jälkiltä jäi kuitenkin valtavia betoniläjiä, joten tämä oli kyllä erittäin positiivinen uutinen.


Tarkemmin siis vielä märkätilojen lattioiden rakenteesta: Rakenne menee käytännössä niin, että lattiavasojen päälle tuleva ristikoolaus halkaistiin niin, että kapeampi soiro laitettiin vasta paperin päälle. Näiden rimojen päälle leikattiin havuvanerista pohja, joka tuli rimojen ansiosta siis n. 3 cm ilmaan, eikä suoraan paperin päälle. Havuvaneri siksi, että se kestää kosteutta paremmin kuin koivuvaneri, jota ei tulisi ikinä ja milloinkaan jättää rakenteisiin piiloon. Laatoitettavat reunat nostettiin hirsiseiniä vasten aquapanel-levyllä ja asennettiin vanerisoirojen avulla n. 2,5 cm irti seinästä niin, että vanerin alla olevat tilat pääsevät tuulettumaan reunoilta ylös. Pohjan havuvanerin ja reunojen ansiosta syntyi siis eräänlainen kaukalo, johon raudoitusverkot, lattialämmitysputket, kaivot ja kurasyöpöt asennettiin. Päälle tuli tilasta riippuen 6-9 cm maakostea betonikakku. Valujen jälkeen päästettiin myös maalämmön asentaja paikalleen, ja saimme taloon lämpöiset lattiat.





Kyllä oli hienoa jälkeä valupäivän jälkeen, kiitos Lattiamiehille! Voin kai välittää teillekin terveiset, että kehotti antaa lasten leikkiä tarpeeksi hiekkalaatikolla, ettei tarvii tehä siitä sitten ammattia..

Ja tässä vielä lopputulos...

 Saunatuvan löylyhuone ja kylpyhuone. 


Talon kodinhoitohuone ja kylpyhuone. Lisäki myös pikkuwc ja tekninen tila saivat valetut lattiat.


/Janina

Kommentit

Suositut tekstit