Rossialapohja

Yksi iso asia, mikä suunnitteluvaiheessa täytyy päättää, on alapohjan rakenne. Ennen tätä viikkoa olimme ajatelleet alapohjan rakenteeksi maanvaraista betonilaattaa. Eihän se hengitä, mutta halusimme vesikiertoisen lattialämmityksen ja ajattelimme, että rossipohjassa sellainen on vaikeaa toteuttaa. Sen takia olimme pitäneet jo lähes ainoana vaihtoehtona maanvaraista betonilaattaa, kuten hyvin monissa muissakin hirsitaloprojekteissa tuntuu nykypäivänä olevan. 

Sitten kuitenkin, kuulin, että betoniakin on erilaisia. On perinteisempää "puhtaampaa" betonia, jonka voi sekoittaa paikanpäällä hiekasta (ja muista aineista) tai sitten voi laitattaa juoksevampaa betonia, jonka koostumus on jalostettu helpommin levitettäväksi kaikenlaisten eri lisäaineiden avulla. Betonin tuotesisällöstä ei paljoa puhuta (eikä viranomaiset sitä ilmeisesti vaadikaan, ainakaan vielä) ja onhan betonivalulattian kuivumisaika melko pitkä. Ja pakko myöntää, että hieman olen kyllä allerginen kaikelle, missä on lisäaineita. Tästä intoutuneena aloimmekin sitten pohtia uudelleen rossipohjaa.

Aloimmekin tutustua eri rossipohjavaihtoehtoihin. Alkuperäisessä keskustelussa nousi esille Finnfoamin rossipohjaeriste, mutta hengittämättömänä materiaalina päätimme hylätä sen, vaikka sen asentaminen olisi ollut aivan superhelppoa ja nopeaa! Ja päälle voisi valaa ohuen kipsi- tai betonilaatan, johon lattialämmitysputket voisi asentaa. Tämä ei kuitenkaan miellyttänyt sekään, juurihan aioimme päästä betonilaatasta eroon. Törmäsimme blogeja selaillessamme lämmönluovutuslevyihin, joka näyttäisi olevan nyt ratkaisu meidän lattialämmityspulmaan! Lämmönluovutuslevyt asennetaan harvalaudoituksen päälle ja ovat alumiinisia ohuita levyjä, joissa on ura lattialämmitysputkea varten. Tämä alumiinilevy jakaa lämpöä tasaisesti lattialle, jolloin valuja ei tarvita. Aivan huippua!
Koska Finnfoamin rossipohjaeriste oli hylätty, tuli vaihtoehdoksi puhallusekovillalla täytetty rossipohja. Se vaatii tietenkin hieman enemmän työtä, mutta olemme valmiita näkemään sen vaivan. Se on myös perinteisempi ja aidosti pitkäikäisempi. Ekovillan rakennusoppaasta löytyi hyviä, havainnollistavia kuvia rossipohjarakenteesta ja lisäksi internet on pullollaan hyviä blogeja ja ohjevideoita. Tämän voisi tehdä itse, eikä valun kuivumista tarvitse odotella kuukausitolkulla. Lisäksi sisätäytöt soralla saa jättää pois tilauksesta ja kun hieman laskeskelimme, menisi rossipohja budjetin kannalta aika samoihin, kuin maanvaraisella laatalla. Teetettynä työtä olisi enemmän ja sen takia varmasti olisi kalliimpikin. Itse tehtynä se maksaa meille vain aikaa ja valmistuminen on kiinni omasta työpanoksesta ja jaksamisesta, ei betonivalun kuivumisesta ja sen vaatimista hyvistä sääoloista.

Tässä havainnollistavia kuvia Ekovillan rossialapohjan teosta rakenneoppaasta (Ekovilla.com), jotka tosissaan sai meidät innostumaan. Loppujen lopuksi rakenne on aika yksinkertainen tehdä.






Ekovillan rakenneoppaassa alin materiaali on tuulensuojalevy, mutta jos haluaa perinteisemmän rakenteen, voisi tuon kerroksen latoa raakapontista ja ilmansulkupaperista sekä tiivistysrimoista. Lisäksi, koska puhallusekovillaa tulee myös yläpohjan eristeeksi, olisi puhallusvillan asennus päivän työ ammattilaisille ja yhdessä päivässä etenisi huimasti sekä lattian eristys että katon eristys. Ja koska meille tulee toivon mukaan nyt se maalämpö, pitäisi 30 cm alapohjassa ja 50 cm yläpohjassa puhallusvillaa olla riittävä ja kuitenkin varmasti lämmin.

Lattian pintamateriaaleiksi rossialapohjan kanssa valikoituisi lankkulattia tai parketti. Lankkulattia voisi leikkihuoneessa olla hyvinkin kulutusta kestävä vaihtoehto, mutta emme ole vielä päättäneet sen pidemmälle.

Viimeinen hankekartoituskeskustelu/tarjouspyyntökeskustelu oli eilen, joten nyt vain odottelemme viimeisiä tarjouksia, jotta päästään vertailemaan! Nyt on jo todenteolla myös pääsuunnittelijan ja vastaavan mestarin valinnat edessä. Olemme saaneet hyviä vinkkejä muutamista henkilöistä, palataan siihen, kun asia etenee!

-J

Kommentit

Suositut tekstit