Viikko hirsitoimitukseen

Edellisessä päivityksessä päivittelinkin lumenluonnin tuskaa - nyt se on kuitenkin selätetty! Kiitos tuhannesti kaikelle talkooväelle, joka saapui hätiin vielä myöhään illallakin, kun pahin paniikki alkoi jo olla päällä.. 22.2. olimme sopineet täytöt - siihen mennessä sokkelin vierustojen tuli siis olla putsattu. Ja mitä ei oltaisi saatu pois, jäisi alle ja sulaisi sitten kesällä. Eikai siinä muuten ongelmia, mutta jos täyttöjen alle jää paljonkin lunta, joka sitten myöhemmin sulaa, onhan se selvää, että täytöissä on ns. ilmaa. Eli koko kakku lähtee painumaan, ja todennäköisesti erittäin epätasaisesti..

Täyttöjä edeltävä yö jäi siis yöunien puolesta kyllä lyhyeksi. Aamulla minulla soi kello viideltä, että sai aloiteltua jo päivätöitä, jotta olisi mahdollista painella aamupäiväksi raksalle apuun. Saimme mukavan kirpsakan ja aurinkoisen sään, pakkasta oli -20 molemmin puolin.

A joutui vielä korjaamaan maalämpökaivon asentajan kämmäilyjä (!!) ja minun vastuulleni jäi pitkästi sepelin viimesilaus kolaharavalla ja styroksien asennusta. Täytöt meille toi ja levitteli hihnakuljettimella Bekason. Se olikin paras ratkaisu meidän kohteessa, sillä heidän hihnakulettimen kantama oli jopa 30 metriä - eli vain aivan saunan tausta piti levitellä lapiolla ja kottikärryllä. Täytyy kyllä sanoa, että päivä oli raksan yksi tähän mennessä riemuisimmista, mutta samalla myös rankimmista. Ei ole ennen kebab ranskalaisilla maistunut niin hyvältä, kuin tuona torstaina, siinä työmaalla, auringon paistaessa, aivan rättiväsyneenä. Vielä oli puoli päivää loppuporukalla jäljellä, kun minä painelin taas omien töideni pariin..

Valmista tuli täyttöjen osalta, tavaraa meni miehenikin sanojen mukaan maallikon arvioimana aika tasan sen verran, kuin hän oli laskenutkin. A laski siis menekin, n. 190 tonnia sepeleitä. Minä sitten vähän pessimistinä pyysin tarjouksia 200 tonnista, ja lopputulema oli 195 tonnia. Joten aika nappiin, vaikka ensi kertaa laskeskeltiinkin. Työaika tuplaantui, mikä johtui osittain meidän hitaudesta styroksien kanssa (tähän kannattaa ehdottomasti varata vähintään kolme ripeää työläistä sekä teräviä puukkoja, jos aikoo tehokkaasti hoitaa tämän osuuden!), mutta myös aamunaloituksen venähdyksestä kovan pakkasen vuoksi, kun koneilla kesti hieman käynnistyä ja asettua mittoihinsa.

Perjantai sitten huilattiin, ja lauantaina saatiin A:n perhettä talkooapuun. Kävipäs vastaava mestarimmekin lapioimassa omaksi ilokseen ja niin saunan takaa saatiin myös täytöt tasoiteltua loppuun. Minä ravasin rautakaupoissa hakemassa mitä mistäkin; pellavakaistaa KodinTerrasta, kuormalavoja ja vajaasärmäistä lautatavaraa K-Raudasta. Lavat tulevat sitten hirsinippujen alle, lautatavarasta rakennetaan telinettä talon taakse sekä hyödynnetään pitkospuina pystytys/rakennusvaiheessa, ennen kuin lattia on kävelykelpoinen.

Tämä viikko on omalta osaltani ainakin ollut huilia raksalta, A on parina iltana käynyt fiksailemassa pikkujuttuja. Ollaan luettu rakennekuvia, pystytysohjeita ja muita suunnitelmia ja koitettu laskea ja arvioida, mitä kaikkia kiinnikkeitä tulisimme tarvitsemaan pystytyksessä. Nosturi on sovittu saapuvaksi jo lauantaina 17.3. mikä on aivan huikeaa, koska hän itsekin halusi varmistua, että ehtii seuraavan viikon aikana tehdä hommat varmasti valmiiksi, kun on itse koulutuksessa to-pe. Aikaa on siis nyt varattu neljä päivää, toivottavasti se riittää siihen, että saadaan kattotuolit ja päätyräystäätkin vielä paikalleen.

Nyt siis vielä viikko aikaa haalia kasaan lisää kuormalavoja, taikoa jostain tilaa hirsinippujen sijoittelulle ja hankkia ruuvit, naulat ja kulmaraudat (ja mitähän vielä kaikkea!). Jännittää jo!

Terkuin,
Janina

Muutama kuva viimeiseltä kolmelta viikolta, joista edistyksen kyllä huomaa, jee! :)

 n. 1 viikko ennen täyttöjä lunta oli vielä aaaaika paljon ja kaikkialla...

Kovien pakkasten takia pilarien valu venyi - lopulta RakennusMan laittoin kuitenkin pakkasbetonin, joten saatiin valut päivää ennen täyttöjä (hyvä, koska kivet tulivat aika paineella putkesta, ja epäilempä, että pilarit olisivat säilyneet vaaterissa ilman valuja..)

Saunan ja talon väliin saatiin laittaa jo ensimmäinen styroks kerros reilusti ennen muita täyttöjä. Onneksi, koska tuon soran kaivaminen on aika työlästä ja aikaa vievää hommaa..

Klo 7:40 täyttöpäivän aamuna, hihnaa venytellään täyteen mittaansa

Täytöt aloitettiin kauimmasta nurkasta ja tultiin sitten etukautta talon sokkelin ympäri.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen oli kiire pilkkoa styroksia ennen kuin isompirakeinen sepeli ammuttaisi päälle!

Autokatokseen finnfoamit..

 Talon takaseinusta oli ensimmäisenä valmis. Ah miten ihanaa nähdä maa tulevassa todellisemmassa korossaan!


 Viimeisiä viedään!

Pölyn määrä oli aivan valtava! Anteeksi naapurit...

Noin se kävi kätevästi putkella ohjaten suoraan oikeaan kohtaan, korkoon ja muotoon. Ei paljoa tarvitse hieroa tätä tällä tavoin leviteltynä.

Voikohan 700 kulmarautaa pelkästään alapohjaan olla liikaa? Vai riittääköhän alkuunkaan...? :'D

Huh, tulipas pitkä postaus. Sorry ja kiitos mielenkiinnostasi, jos selvisit tänne saakka :)

Kommentit

Suositut tekstit