Ensimmäiset kerrokset

Eilen oli ensimmäinen nosturipäivä! Päivä alkoi aamulla 7 jälkeen ja aurinko toivotti meidät tervetulleiksi työmaalle. Pakkastakin oli vähän suotu, tuuleton -10, mikä oli aivan loistavaa! Pikkupakkanen on parempi kuin vesisade, ja sää ei olisi voinut olla yhtään parempi pystytykseen. Meillä on tällä viikolla ollut aivan huikeasti talkooapua; keskiviikkona miesvoimin nostivat saunan ensimmäisen kerroksen paikalleen, kantavan väliseinän harkot on kannettu, kiinnitetty ja sahattu oikeaan kokoon ja pystytykseenkin saatiin vielä lisäapukäsiä. Aivan superkiitollinen ollaan kaikesta avusta! Ihanaa, että talkoohenkeä vielä löytyy <3





Lauantaiaamu alkoi kuuran putsaamisella sokkelin pinnalta, bitumikermin asettelulla (nämä oli kätevä naulata kiinni SPU-levyyn!) ja päälle sokkelikaistaa. Laitoimme sokkelikaistan aavistuksen reunan sisäpuolelle, jotta esim. sadevesi ei pääsisi imeytymään hirren alareunaan sen kautta. Koska meillä alin hirsi on kokonainen, on meillä iloksemme myös alimmassa hirressä tippanokka. Puolikkaassa hirressä tätä ominaisuutta ei taida olla, koska epäilen, että sitä olisi sen kummemmin työstetty, vaikka onkin alin. En tosin tiedä, ehkä onkin?




Sitten alkoi hirsien nostaminen paikalleen. Hirren naaraspäähän nidotaan tiivisteet ja hirret laitetaan siinä järjestyksessä, että urospontti ujutetaan aina naarasponttiin. Tämä paukuteltiinn lekalla kiinni samaan tasoon toisen hirren kanssa. Pakkasen ansiosta timpuri ja nosturimies kehuivat, että meneepä sujuvasti paikalleen! Loputkin hirret nosteltiin paikalleen ja kiinnitettiin nurkistaan, jonka jälkeen tehtiin ristimitan tarkistus. Hirret tulevat kauttaaltaan n. 2 cm ulos sokkelin reunasta ja Rakennusmanin sokkeli ainakin näyttäisi olevan täsmälleen ristimitassa.

Kun mitta oli tarkistettu ja kehikko naputeltu suoraan, alkoi kiinnittäminen. Tiedettiinkin, että tässä menee aikaa ja on se kyllä työläs! Kulmat vahvistetaan kulmaraudoilla sisänurkista ja nurkkiin ruuvataan superpitkät erikoisruuvit. Taas tarkistettiin ristimittaa ja sitten aloitettiin varvin ankkurointi sokkeliin. 10 mm jäätävän pitkällä poranterällä porattiin reikä hirren läpi betoniin. Tässä meillä meinasi olla haasteita, sillä luulimme, että mitkään koneet eivät pysty urakkaan. Reikä oli kuitenkin täynnä betonipölyä ja siksi valtavan betoniruuvin ruuvaaminen oli käytännössä sama, kuin olisi ruuvannut vain betoniin. A hoksasi sitten imuroida ja hoonata reiän puhtaaksi ja johan alkoi järeä Makitan lainavehjekin osoittamaan kykynsä. Ruuvit menivät tämän oivalluksen jälkeen kuin leikiten.

Sillä aikaa kun A kiinnitti talon ensimmäistä kierrosta, me muut pystytettiin saunaa. Siihenkin ehti nousta 8 kierrosta päivän aikana. Ja apua, miten korkea se on jo nyt!! Vain vähän reilu puolet on vasta laitettu ja rakennelma hipoo jo pilviä. Huh, lopputulos on varmaan aika massiivinen..






Nyt on kädet hellänä kokopäivän nitomisesta, ja se nitoja olikin päivän heikko lenkki. Nitojia, nitojia ja nitojia. Niitä pitää hankkia ainakin se 2 lisää, jotta homma ei seiso ja timpurin ei tarvitse nousta edestakaisin seinältä.

Ja huomenna jatkuu, huikeeta!

Janina

Kommentit

Suositut tekstit