Hups ja huh!

Arki kiitää ja päivät menevät ohi niin, ettei ehdi huomatakaan. Meillä valmistuivat maatyöt ulkopuolisia täyttöjä lukuunottamatta, 202 metriä maalämpökaivoa on ehditty poraamaan ja perustusurakoitsijakin sai aloittaa työt. Ollaan käyty tontilla ihastelemassa muottien pystytystä iltaisin ja viimein, ensimmäistä kertaa nurkat tosissaan konkretisoituvat ja mittasuhteista saa paremman käsityksen. Vähän sattui mittavirheitä salaojakaivojen asemoinnin kanssa ja sähköputketkin meinasivat unohtua vetää taloon asti, mutta onneksi A huomasi tämän ja kävi vielä viime hetkellä kaivamassa ne jo paikalle tuotujen valumuottien alta. Hups ja huh!

Sähköähän meille on tosiaan tullut jo hetken aikaa ja viimein vesiliittymiäkin saadaan ensi viikolla. Tähänkin prosessiin liittyy aika paljon byrokratiaa, kaupungien tien avaamisesta kun on kyse. Käytännössä, ja mahdollisimman lyhykäisesti, ainakin Vantaalla meillä piti edetä näin:

1. Ensin liittymäkohtalausunto piti olla haettuna ja saatuna. Meillä sen haki pääsuunnittelija jo rakennusluvan hakuvaiheessa.

2. HSY:n sivuilta löytyvä liittymis- ja käyttösopimus lomake tulee täyttää ja lähettää. Allekirjoitettiin sähköisesti.

3. Välittömästi, kun myös viranomainen on allekirjoittanut sopimuksen, voi lähettää jo seuraavan lomakkeen, eli liitostyön tilauslomakkeen. Itsehän odottelimme laskua, kunnes selvisi, että liitostyön saa tilata heti kun sopimus on allekirjoitettu..

4. Liitostyölomakkeen lähettämisen jälkeen täytyy vielä soittaa ja varata aika itse liitostyölle. Näin talviaikaan ei kuulemma ole ruuhkaa, niin saimme ajan n. 2 viikon päähän tilaushetkestä. Kesällä jonot voivat olla jopa 2kk !

5. Liittymiskaivanto tarvitsee myös kaivuluvan, joka haetaan Vantaalla lupapisteen kautta. Liitteeksi täytyi haalia kasaan tuore johtokartta, kuopan kaivajan pätevyyskortti ja kyhätä väliaikainen liikennejärjestelysuunnitelma sille ajalle, jolloin kaivanto häiritsee liikennettä.

6. HSY:n putkimestari tulee tarkastamaan kaivuun jälkeen liitoskohdan päivää ennen itse liitostyön tekoa.

7. Lupapisteen kautta saimme myös tiedoksi, että katutarkastajankin täytyy tehdä tielle katselmus ennen kuin kaivuuta saa aloittaa. Ei meinattu saada ketään sieltä kiinni, mutta onneksi saatiin sovittua katselmus tapahtuvaksi päivää ennen kaivannon tekoa.

8. Kun ensi viikolla itse kaivanto ja liitostyö sitten tehdään, täytyy kuoppa myös peittää. Toivon mukaan saamme ajoitettua ulkopuoliset täytöt myös samalle päivälle.

9. Kun paikka on peitelty, tulee talviaikaan tilata myös välikatselmus. Eli sitten, kun erityisliikennejärjestleyjä ei enää tarvita.

10. Katualueen loppukatselmuksen voi kuitenkin tilata vasta, kun asfalttikin on päällä - eli joskus myöhemmin keväällä/alkukesästä.

Kuten kaikki byrokratia, myös tämä lupa maksaa. Laskutus tapahtuu lupapäivien mukaan. Toivon mukaan talvikaudella tosiaan tämä laskuri ei raksuta, sillä voi muuten tulla kallis kevät ennen kuin on edes mahdollista saada asfalttia päälle. Täytyypä ruveta ajoissa kyselemään, jos lähialueella olisi muitakin pinnoituksen tarpeessa olevia - vinkit kertoo, että työn saa todennäköisesti huomattavasti edullisemmin ja nopeammalla aikataululla, jos alueelta saa sovittua useamman kohteen kerralla ja pyydettyä tarjousta kimpassa.

 Vähän ehkä A tarkisteli ristimittoja ja totesi, että kyllä ei oo salaojat oikeassa paikassa... 

Etualalla hahmottuu varastouloke, jonka vieressä tulee autokatos. Taaemman muotin takana aukeaa olohuone/keittiötila.

Ihanaa, viikonloppua! Huomenna kurkkaamaan, mitä tänään on tapahtunut :)

-J

Kommentit

Suositut tekstit