Vesiä ja värejä

Huh, kylläpä aika rientää!

Viime viikot on seurailtu asemapiirroksen, julkisivu- ja leikkauskuvien sekä pohjakuvien muovautumista ja nyt alkaa olla melko selvät sävelet. Viimeisiä viilauksia pitää vielä tehdä kyllä jonkin verran, toivon mukaan pääsemme palaveeraamaan paikan päälle Hongan piirtäjän kanssa - olisi kiva nähdä myös 3D-kuvia luonnoksista, jossa kaikki yksityiskohdat olisivat paikallaan ja näkisi, miten ikkunat ym. asettuu seinille. Nyt on kuitenkin ne viimeiset hetket, kun "isompiin linjoihin" voi vaikuttaa, loppu on sitten hienosäätöä.

Rakenneleikkauskuvat kiinnostavat nyt myös paljon, koska tässä vaiheessa myös linjataan rakenneratkaisuja mm. märkätiloihin. Rossipohjan kanssa märkätilat aiheuttavat siis hieman päänvaivaa, mutta A löysi erinomaisen oppaan tähän liittyen: Museoviraston korjauskortti nro 25 märkätilojen rakentamiseen vanhoihin taloihin niin, että ne kestävät seuraavallekin sukupolvelle eikä pilaa hyviä rakenteita. Näihin ratkaisuihin ei muuten höyrynsulkumuovit kuulu! Ja tätä lähdemme soveltamaan uuden kanssa - helpompaa, kun ei tarvitse ottaa huomioon vanhoja olemassa olevia puitteita. Ilmeisesti märkätilojen pohjaan tulee n. 5-8 cm betonilaatta (maakuivasta tavarasta), jossa myös lattialämmitysputket kulkevat. Betonilaatta tehdään havuvaneri-lauta laatikkoon rossipohjarakenteen päälle ja riippuen nyt siitä, tuleeko seinät muurattuina vai kevytrakenteisina, täytyy väliseinille tehdä vielä korotusvalut. Sitten laatan ja seinien vesieristys ja laattojen asennus ja voilá.

Meille pääsuunnittelija laatii asemapiirroksen sekä kokoaa lupa-aineiston. Lupaa varten täytyy laskea sadevesien määriä ja kulkua, maan ja talon nurkkien korkoja ja vaikka mitä. Nyt selvisi myös, että hulevedet täytyy ohjata kaupungin hulevesiverkkoon. Eli pelkkä liittymä tuo lisäkustannuksia väh. 1000€, mutta se nyt ei ole se, mikä harmittaa eniten. Menköön liityntämaksuihin. Mutta se kyllä vähän harmittaa, että hulevesien saattamiseksi hulevesiverkkoon täytyy rakentaa pumppaamo, eli sähköjärjestelmä tulee takaamaan sen, että sadevedet (!!?) eivät valu naapuritonteille. Mitäs sitten, jos pumppu hajoaa? Tulee sähkökatko? Uidaanko me sitten naapurien kanssa siinä lätäkössä? Minun maalaisjärkeni sanoo, että haluaisin muokata maan sellaiseksi, että se toimisi sadevesien kanssa ilman sähkönvaraisia pumppujakin. Mutta mitäpä minä amatöörinä sanomaan mitään rakennusvalvonnalle tai meidän maaperälle, niiden pillin mukaan tanssitaan..

Lupakuvia ja julkisivukuvia varten meidän täytyy myös päättää ulkoväritys. Olemme hakeneet googlen puhki perinteisistä hirsiseinille sopivista maaleista. Monissa blogeissakin ja facebookin Hirsitalojen rakentajat-ryhmässä on aika ajoin puhetta sopivista ja turvallisista maaleista. Tiedonhaun ja muiden kokemusten perusteella olemme nyt päätymässä Uulan Roslagin Mahonkiin, jota saa myös haluamanamme mustana. Sävyn nimi on Hiili (samettinen musta, ai herkku!). Roslagin Mahonki on siis pellavaöljyä ja tervaa sisältävä kuullote. Kuultavissa maaleissa puun sävy saattaa yleensä kuultaa hieman läpi, joten mustaa tavoitellessamme käsittelemme seinän 2-3 kertaa. Parasta kuullotteessa on kuitenkin se, että se ei muodosta kalvomaista pintaa puun pinnalle. Tämä on tietenkin ihan makuasia, mutta tästä syystä Virtasen neljän ja kolmen öljyn maalit sekä Uulan Petrooliöljymaali karsiutuivat pois potentiaalisista vaihtoehdoista. Okran väriseksi seinäksi löysimme sopivan keittomaalin Uulalta, sävynä Keltamulta. Ja runsaan kuvagooglailun tuloksena olemme vakuuttuneita, että nämä on ne värit! Kattokaa vaikka itte:

 Roslagin Mahonki 009 Hiili (Kuva lainattu Uula.fi)


Keittomaali 20 Keltamulta (Kuva lainattu Uula.fi) Huomaa punainen ovi!

Ja sitten, etuoven väri. Okra, Falunpunainen, vai joku ihan muu? Etuovi tulee olemaan siis mustalla seinällä, mutta aivan vierestä alkaa varaston seinä 90 asteen kulmassa etuoveen nähden, joka maalataan siis keltamultalla. Onko samanvärinen ovi kuin viereinen seinä hölmö vai just nappivalinta? Entä perinteinen Falunpunainen, joka on ihanasti samaa sarjaa murrettu kuin keltamulta? Vai joku ihan muu väri? Haluttaisiin kyllä jokin pirteä väri etuoveen, mutta äh! Valinnanpaljoudenvaikeus. Mitä mieltä te olette?

Pian saadaan jättää lupa. Toivotaan, että kaikki menee sujuvasti. Onneksi tähän aikaan vuodesta luvan käsittelyajat ovat melko nopeita, jotta ehditään vielä tämän vuoden puolella maatöihin. Nyt ehtii vielä nauttia syysauringosta ennen talvea. Aurinkoa sinnekin!

Janina

Kommentit

Suositut tekstit