Vesikatto - check!

Se fiilis, kun talon rungon päällä on katto. Se oli ja on edelleenkin aika hyvä, se fiilis siis. Ja vielä parempi olo siitä tuli myöskin siksi, että kerrankin joku muu teki sen. Asennusmiehet tulivat torstaina ja valmista oli perjantaina. Vain kaksi pitkää päivää siis meni kattopeltien, läpivientien ja kattoturvatuotteiden asentamiseen. KAKSI PÄIVÄÄ. Käsittämätöntä vauhtia. Meidän huoleksi jäi vielä rännien ja tikkaiden asennukset, joista ensin mainitut pitikin laittaa samantien paikalleen, koska toukokuun ihanan pitkä hellekausi päättyi ja saimme viimein sadettakin. Ja se katto, on se ihan passeli. Ei ehkä ihan virheetön, mutta tosi hyvä silti.


Siinä se on. Uudenkarhea katto. Ja ihan meidän oma.

Ennen katon asennusta teimme siis kaikki kattorakenteet itse. Miestyötunteja kului paaaaljon, mutta tuli sitä valmistakin. Edellisellä viikolla ennen katon asennusta testailin maaleja ja päädyimme maalaamaan otsalaudat Virtasen neljän öljyn mustalla maalilla. Otsalaudathan kannattaa siis maalata ennen katon asennusta, jolloin otsalaudoista tulee siistit, eikä tarvitse varoa kattopeltejä, niinkuin jos maalaisi vasta asennuksen jälkeen. Maali oli aivan huippuhelppo maalata ja tuli hyvän näköistä jo kertavedolla. Katto on RR23 tummanharmaa, mutta mielestämme selkeä musta tuo hyvän särmän talon ilmeeseen, kun seinät tullaan käsittelemään kuullotteella. Mutta siitä sitten tuonnempana..


Virtasen 4 öljyn maali valikoitui otsalautoihin.

Yksi yllättikin. Siinä, missä saunan katto liittyy talon seinään, oli suunniteltu asennettavaksi 30 cm korkea rintapelti, joka ujutettaisiin seinään sahattuun uraan. Tämä estää veden pääsyn katoksen ja talon seinän väliin. Asiaa selviteltyämme, saimme vastaukseksi, että liitoslistojen asennus ei kuulu pakettiin. Olisihan maallikon nyt pitänyt ymmärtää, että rintapelti kuuluu liitoslistojen sukuun. Lisäksi Ruukin toimittama rintapelti ei tosiaankaan vastannut meidän tarpeita, mutta A sai askarreltua siitä ihan toimivan ratkaisun.


A:n sanoin, ei se kaunis ole, mutta varmasti toimii.

Edessä olisi vielä ruuvien vaihto ja pieni huoltopaikkamaalaus. Ruukilta on tullut uudehko, parempi Victoria kateruuvi, mutta olisimme alunperin halunneet Kingin ruuvit. Tilausta ei kuitenkaan voinut tehdä ilman ruuveja tai vaihtaa siinä vaiheessa muihin ruuveihin, joten otimme Ruukin ruuveilla. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että asentajalle olisikin sopinut aivan hyvin myös muiden kuin Ruukin omien ruuvien käyttö. Noh, vielä voi vaihtaa näkyvimmät ja kriittisimmät paikat, parin testin jälkeen uusi ruuvi imaisee hyvin myös vanhoihin reikiin. Tarvittaessa on tietenkin mahdollisuus käyttää vaihtoruuveja, jotka ovat hieman isompia ja varmistavat näin tiiveyden jatkossakin.

Seuraavassa postauksessa luvassa alapohjasta, joka valmistuu nyt aivan huikeeta vauhtia! Stay tuned.

Janina

Ps. Tiheämpiä päivityksiä ja lisää kuvamatskua myös instagramin puolella #talopäiväkumpuun

Kommentit

  1. Moi Janina, ja kiitos postauksesta! Meillä on mieheni kanssa vesikattoremontti suunnitteilla ja olemme pohtineet kauanko se todellisuudessa tulee viemään aikaa. Kiva kuulla positiivisesta kokemuksestanne vesikaton nopean valmistumisen suhteen. On ihailtavaa, kuinka paljon hoidatte itse rakennushommia! Meiltä se ei onnistu aivan yhtä näppärästi, vaan tuntuu turvallisemmalta luottaa monessa asiassa ammattilaisten työhön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Minna! Jotkut kattofirmat lupaavat tosiaan katon jopa muutamassa päivässä, toki se, paljonko pinnan alla täytyy tehdä "remonttia" saattaa vaikuttaa. Esim, jos ruodelautoja tai alempia rakenteita/aluskatetta täytyy vaihtaa, voi se viedä pidempään. Kannattaa neuvotella, kylläpä ne osaa sanoa arviota kun laittaa esim kuvia tarjouspyynnön mukaan! Tsemppiä projektiin :)

      Poista
  2. Upea tuo teidän vesikatto. Yllättävää, että näin nopeasti urakoitsijat saivat tehtyä katon. Meidän täytyisi Oulussa vesikaton remontointi toteuttaa ja luultavasti tähän on varattava hieman pidempi aika koska vanha katto on purettava sekä tarkistettava katon kunto ennen uuden vesikaton asennusta. Täytyy selvitellä eri urakoitsijoilta, miten monta päivää remontoinnissa yleensä menee.

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää. Onko ruuvit ja muut sähkösinkittyjä? Meillä on yritys etsinnässä, jolla olisi todella laadukkaat rakennusvälineet. Kyseessä olisi juurikin vesikatto sekä räystäät. Tahdomme, että ne olisivat todella pitkäikäisiä. https://www.laxstrom.com/palvelut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt täytyy sanoa, että en muista tarkalleen mitä kiinnikkeitä lopulta käytimme. Tapetilla oli ainakin Kingin kruunupäiset ruuvit, muistaakseni ainakin johonkin käytettiin näitä, ellei kaikkiin. Ruukin kautta olisi toki tullut heidän ruuvit, mutta muistaakseni eivät oikein vakuuta hapristuvine tiivisteinee ..

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä kommentti! :)

Suositut tekstit