Maatyöt

Maatyöt alkoivat jouluviikkoa edeltävänä perjantaina. Pikaisella varoitusajalla tosiaan A sai siirrettyä lomia, jotta pääsi työmaalle touhuamaan. Viimetipassa tilasimme mittausosastolta vielä sen paikanmerkkauksenkin, joka maksoi vähän alle tonnin, budjetoimattomana tietenkin, mutta ehti ajoissa ennen kaivurin saapumista.

Onneksemme tutun suosituksen kautta löydetty maatyöntekijä Pekka Alander (Maanrakennusliike Heikki Alander Oy) osoittautui oikein nohevaksi. Työskentelytahti oli nopeaa ja ammattitaitoista. Onhan hän ehtinyt työskentelemän alalla jo 25 vuoden ajan, joten ei ihme. Turhia ei taukoiltu, vaan töitä tehtiin, kun niitä pystyi tekemään ja kyllähän lähestyvä joulu ja joulunpyhät saa vähemmästäkin urakoimaan! Vain muutaman päivän aikana muutos oli huikea, josta seuraava kuvasarja varmasti kertoo paremmin:

 Kaivuri saapui tontille torstaina 14.12. Tuoreesta lumesta ei onneksi ollut haittaa kaivurin voimille.

Ensimmäisen työpäivän jälkeen näky oli jo melko muuttunut ja vähän lohdutonkin.

Rajapyykit oli kuitenkin jätetty... :D

Arvelimme jo aiemmin, että maan alta löytyy runsaasti kiviä ja piti paikkaansa. Nämä on tarkoitus hyödyntää pihan korottamisessa tontin alimmassa nurkassa.

Kolmannen päivän jälkeen kuoppa oli kaivettu ja suodatinkankaita levitelty.

Kolmantena päivänä ehtivät myös sorakuormat saapua!


Neljäntenä työmaapäivänä asenneltiin salaojakaivot ja salaojaputkia.

Myös viemäriputki upotettiin patjaan aina saunarakennukselle saakka.






Tämä näky odotti minua, kun pääsin ensimmäistä kertaa sitten aloituksen jälkeen käymään. Routapatjalla suojataan maata jäätymiseltä, sillä patja ei saisi enää jäätyä. Tästä jatkuu siis viikolla 2! Ps. Nämä tulevat kyllä sitten toriin, kun päästään taloa pystyttämään! Oli sen verta arvokas väliaikaissuoja, joten toivotaan, että joku maaliskuussa kaipaa pakkasta karkottamaan..

Urakka päättyi tämän vuoden osalta siihen pisteeseen, että joudumme jäädä odottelemaan viikolla 2 toimitettavaa räjäytystä. Louhinnan jälkeen tehdään sitten loput kaivuut. Tontilta löytyi siis kaksi kohtaa, joista täytyy hieman räjäyttää kalliota - vesiliittymien kohdalta ja toisesta päästä sadevesikaivon tieltä. Tiedossa siis varmaan aika iso lisäsumma budjetoimattomien kulujen puolelle, vaikka riski räjäytykselle olikin tiedossa. Ympäristö on kallioista, joten ainakaan maalämpökaivoa poratessa ei tarvitse pitkään etsiä kalliota, sillä se on jo nähty olevan siellä!

Pieni ilouutinen minulle silti kantautui. Tontilla ennestään ollut pohjavesikaivo jätettiin paikalleen, sillä pelättiin, että vesi leviää joka paikkaan pihalla ja maa häiriintyy + pohjavesi ei noin vain lopu. Parin sadan lisälaskulla saimme kaivon pienennettyä ja puolisalaa haaveilemani kastelukaivo sai jäädä! Sehän on siis suunnitelmissa aivan saunarakennuksen vieressä, joten tämän vuoksi oli vahva epäilys, että se puretaan. Ja oltaisi purettukin, mutta nyt meni näin päin.

Yksi iso päätös on myös tehty, nimittäin perustusurakoitsijan valinta! Tämä tuntui tulleen hieman murheelliseksikin, summat kun olivat aika korkeita ja mielipiteitä monia. Päädyimme kuitenkin tilaamaan suunnitelmat ensin jo aiemmin valitulta perustus- ja pohjarakennesuunnittelijalta. Kaikki perustusyritykset olivat luottavaisia, kun kuulivat suunnittelijamme nimen, ja uskalsimme näin tilata suunnitelmat ensin - näillä sitten oli tarkoitus tarkistuttaa vielä tarjoukset ennen lopullista valintaa. Viimekädessä maaurakoitsijan suosituksen perusteella valitsimme Rakennus MAN:in. Viimeisenä kilpailussa oli edellämainitun lisäksi Perustus Ässät. Lopussa tarjoukset olivat erittäin lähellä toisiaan, ja olisimme olleet valmiita ottamaan kumman vain. Pyysimme ja saimme tarjouksia Perustus Ässien ja Rakennus MANin lisäksi seuraavilta yrityksiltä: Perustava, A-Perustus ja ME-Perustus. Toivon mukaan tähän saakka toiminut hyvä palvelu jatkuu ja myös itse urakka onnistuu ongelmitta. Siitä lisää sitten, kun sinne asti päästään!

Välipäiviksi palasimme kotiin joulureissulta tekemään pohjat varastona toimivalle vajalle. Valmista tuli, joten nyt on vielä muutama päivä aikaa lusia ansaittuja lomia.

Tässä vielä keskeneräiset perustukset, mutta saatiin (tai no A sai) onneksi valmiiksi eilen ennen pimeäntuloa.

Toivottavasti muidenkin joulu oli rauhaisa, ihanaa tulevaa Uutta Vuotta 2018! Vuosi tulee varmasti olemaan yksi elämämme rankimmista, mutta myös jännimmistä. :)

J

Kommentit

Suositut tekstit