Talvirakentamisen "ihanuus"

Lumitöitä, lumen lapiointia, kolaamista ja sama alusta. Ollaan harvase ilta oltu raksalla kolaamassa lunta, jotta perustusurakoitsijoilla ei menisi aivan kaikki päivät pelkkään lumenluontiin. Perustuksia on nyt tehty kolme viikkoa ja vielä menee ainakin viikko, luulisimpa että saattaa mennä kaksikin. Täyttöjä ei siis myöskään ole vielä päästy tekemään, ja vaikka perustukset tulisivatkin kohta valmiiksi, on meillä edessä vielä tosiaan se lumen poiskärrääminen ennen kuin sadevesiputkia, routaeristeitä ja sepeleitä voi edes alkaa mallailemaan paikalleen..

No on me muutakin "saatu aikaiseksi". Eilen käytiin viimein rautakaupassa katsastamassa minkälaisia työkaluja pitäisi vielä hankkia - niitä kun tarvii aika paljon. Sen sijaan, että olisimme metsästäneet kaikki erikseen käytettyinä nettikirppareilta, torista ja tutuilta, päädyimme pyytämään suoraan tarjousta koko setistä uutena. Nyt helppous kyllä vie voiton ja onpahan sitten työkalun ensikäyttäjä, jolloin tietää myös ettei vikoja pitäisi olla ym.

Myös ikkunatarjous on viimein saatu hiottua täydelliseksi ja hyväksyttyä. Kaskipuun ovet meille tulee Honkarakenteen kautta, mutta päädyimme poistamaan Piklaksen ikkunat talopaketin toimitussisällöstä lähinnä ulkonäöllisistä syistä (ulkopuolen viimeistely). Toinen syy oli se, että esimerkiksi vastaava mestarimme oli ollut erittäin tyytymätön Piklaksen isoihin ikkunoihinsa huonojen selektiivien takia. Kesällä ikkunat päästävät aivan kaiken lämpösäteilyn sisään ja taloon paistuu, kun talvella taas lämmöneristävyys on aivan mitätön ja lämpö karkaa isojen pintojen kautta klassisesti harakoille. Edellisessä talossa he olivat olleet erittäin tyytyväisiä Tiivin ikkunoihin, ja kyllähän jo hintaerokin Piklaksen ja Tiivin välillä varmasti jotain kertoo..

Me päädyimme siis Smartian toimittamiin ikkunoihin, jotka käytännössä tulevat samasta paikasta kuin Tiivi-ikkunat. Piilosaranoita ei ole, kuten Tiivin mallistossa on myös mahdollista valita, mutta meille tämä ei ollut merkityksellistä. Kelpuutamme ns. tavalliset ikkunat aivan hyvin, joissa saranat ovat näkyvissä. Asennus olisi tullut joka tapauksessa meidän hoidettavaksemme - olisi ikkunat sitten tulleet Hongan kautta tai muualta, joten tilasimme myös Smartialta ikkunat vain raksalle toimitettuina.

Viikon päätteeksi suoritti A vielä pienimuotoisen harkkomuurausharjoituksen, tai no nyt oli kyllä liimaus, kun haluttiin päästä helpolla ja kohteella ei ollut minkäänlaisia ulkonäkövaatimuksia. Saunan sokkelin ryömintäaukon eteen piti siis tehkä tukimuuri, jotta täytöt eivät sitten peittäisi kulkuaukkoa. Yhdet yöunet A ehtikin jo hermoilla, miten homma hoidettaisiin, mutta ratkaisu osoittautui melko helpoksi ja edulliseksikin. Ostimme K-raudasta 16 kpl Leca UH 125 kevytsoraharkkoja ja kiviliimaputelin. Hintaa tarvikkeille tuli vähän reilu 40 euroa. Haastavinta oli kaivaa tiivistettyyn sorapatjaan n. 30 cm syvennys routaeristettä varten. Loppu olikin sitten n. tunnin homma ensikertalaisellekin.

 Ensin palasien mallailu paikalleen.

 Kun kaikki palaset oli leikattu ja mallattu, alkoi liimaus.

 Valmista tuli!

Tämä hieno luomus jää siis talon ja saunan välisen terassin alle, josta päästään sitten tarkistamaan alapohjaa. Päälle tulee vielä jonkinlainen kansi, niin ei pääse kylmä eikä eläimet häiriköimään.

Enää 4 viikkoa hirsien toimitukseen!

-Janina

Kommentit

  1. Hei Janina,

    meillä myös suunnitelmissa rakentaa hirsitalo Vantaalle.
    Osaatko sanoa paljonko perustukset tuli teillä maksamaan ja kuka ne teki? Teemme tässä vähän laskelmaa ja vaikeasti löytyy perustusten hintaa joka tietenkin riippuu monesta asiasta loppukädessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Teemu!

      Meille perustukset tulivat Rakennusmanilta. Kilpailutimme viimeiseen asti PerustusÄssiä ja MEPerustusta. Kaikki tarjoukset meidän kohteeseen pyörivät siinä 29-33k välillä. Toteutuma patolevyineen asennettuna ja tuuletusputket/ritilät paikallaan oli karvan verran yli 30 000. Joten kallis oli meillä. 5 viikkoa meni aikaa ja pakkanen hidasti. Myös se, että meillä on kaksi rakennusta ja talon sokkelin korko yli 2 metriä, vaikutti sekä hintaan että käytettyyn aikaan. Lisäksi euroja meni myös 45 pilarin (puurakenteinen rossipohja) ja kahden tulisijanpohjan tekoon.

      Perustuksissa on korkeutensa vuoksi myös antura, vaikka kantavuus oli erinomainen. Normaalikorkuisella/tasakorkuisella sokkelilla oltaisiin pärjätty ilman anturaa. Tällöin oltais varmaan päästy lähemmäs sitä talopakettimyyjänkin arviota 13-15k eurosta. Maaperä/tontti ja talo vaikuttaa siis todella paljon!! Tarjouksiahan voi pyytää heti kun on kuvat valmiina, tai edes sinnepäin. Tilaus tarkistetaan aina uudelleen ennen aloitusta, mutta kannattaa vaatia tarjouksenlaskijaa huolellisuuteen, jotta ei unohdu olennaisia hintaan vaikuttavia seikkoja.

      Huippua, että saadaan Vantaalle lisää hirsikoteja! kiinnostaa kyllä kuulla lisääkin tästä teidän projektista, jos aiotte päivittää mitään sosiaaliseen mediaan. Saa vinkata linkkiäkin sitten tms. Ennenkaikkea tässä vaiheessa tsemppiä projektiin!

      Poista

Lähetä kommentti

Jätä ihmeessä kommentti! :)

Suositut tekstit