Suunnittelijoita joka lähtöön

Meidän tapauksessamme, kun haluamme rakentaa ja suunnitellakin talon itse, on amatööreille luonnollisestikin sattunut hieman mutkia matkaan - sekä väärinymmärryksiä. Suurin aukko ymmärtämyksessä on, kuinka nyt, kun lupa on viittä vaille valmis jätettäväksi, meidän tulisikin jo(tai vielä, ihan kuinka vain) tietää kuka tekee ja vastaa lvi-, sähkö-, pohjarakenne-, päärakenne- ja sun muista suunnitteluista. Hämmentää, että saimme siis toissapäivänä hyväksyttyä lupakuvat, joilla oikeastaan voisimme vasta mitään edellämainittuja alkaa kilpailuttamaan, mutta emme olleet ymmärtäneet, että sen jälkeen menee aina vähintäänkin vielä jokunen viikko ennen kuin voi haaveillakaan lupa-aineiston valmistumisesta. Tiedossa on siis ainakin viikon-kahden viivästys vielä - puhumattakaan, jos on vielä jotain muuta, mitä pitäisi tietää jo ennen kuin sitä on käytännössä mahdollista tietää.

Pääsuunnittelija hoiti meillä seuraavat rakennuslupaan tarvittavat suunnitelmat ja liitteet:
-asemapiirros
-kerrosalalaskelma (liite)
-värityssuunnitelma (liite)
-hulevesisuunnitelma (liite)
-tonttileikkaus (liite)
-pihasuunnitelma (liite, valinnainen)
-liitoskohtalausunto
-katukorkeusilmoitus
-pintavesilaskelmat ja -kaavakkeet

Talotoimittajan arkkitehdin ja projektipäällikön/muiden henkilöiden vastuulle jäi rakennuslupamateriaaleista:
-pohjapiirrokset
-leikkaus ja rakennetyypit
-julkisivukuvat
-energiaselvitys ja -todistus

Lisäksi meidän piti hankkia ja tilata materiaaleja, sekä valita mm. seuraavat asiat:
-kantakartta ja kiinteistökartta Vantaan kaupungilta dwg-muodossa (kantakarttaa sekä kiinteistökarttaa tarvitaan pohjatutkimuksen tekijälle, meidän piti tilata myös koordinaatit, jotta pohjatutkimustulokset saatiin oikein kun mittaukset oli sidottu rajapyykkeihin)
-maaperätutkimus, johon tilattiin myös perustamistapalausunto ja pintavaaitus
-kuulla naapurit, eli tehdä kunnon naapurustokierros (tämä oli itseasiassa aika hyvä tapa tutustua tuleviin naapureihin! Ei heitä talo kiinnostanut, ennemminkin keitä me ollaan ja minkälaisia naapureita he tulevat saamaan. Hyvä asenne!)
-tontin kauppakirja
-pääsuunnittelijalle valtakirja
-valita vastaava mestari, joka tarkastaa eri vaiheita työmaalla ja osallistuu myös aloituskokoukseen.

Suunnitelmissa hämmentää nyt monta osapuolta: pääsuunnittelija, talotehtaan arkkitehti, talopaketin myyjä, rakennesuunnittelijat, lupakäsittelijän linjaukset ja meidän toiveet. Eli miten tässä hässäkässä saa kaikki ne omat toiveet, joita on muhinut mielessään ja pitää jo itsestään selvinä, mutta joista toisilla ei ole käytännössä mitään ymmärrystä, vietyä sinne paperille? Ollaan saatu monet monet versiot sekä pohja- julkisivu- että leikkauskuvista ja asemapiirroksesta ja täytyy kyllä myöntää, että tarkkana ja sinnikkäänä saa muutoksia ja toiveita olla vaatimassa, jotta lopulliset kuvat tulisivat toivotunlaisiksi. Pääsuunnittelijamme ja talotehtaan arkkitehti ovat tehneet aivan mielettömästi töitä kuvien eteen ja toivotaan, että niihin ei enää tarvitsisi tehdä muutoksia, vaikka talotehdas yhden muutoskierroksen vielä hyväksyykin.

Aivot ovat jokseenkin ylikuormittuneet näiden suunnittelijoiden määrästä. Rakennusluvan jättövaiheessa meillä tulee olla selvillä siis jo aika monta suunnittelijaa, ja keitä nämä kaikki oikein ovat?

-pääsuunnittelija (pääsuunnittelijan vastuita kuvasinkin jo ylempänä. Meillä pääsuunnittelija hoitaa myös kontaktoinnin rakennusvalvontaan ja lupakäsittelijälle)
-vastaava rakennesuunnittelija
-vastaavapohjarakennesuunnittelija (tämä ja vastaava rakennesuunnittelija voivat olla sama henkilö, myöhemmin meille jopa ilmeni, että se olisi kaikkein järkevintä ja tähän pyrimmekin. Tämä tosin edellyttää sen, että jos haluamme nimetä yhden ja saman henkilön, joka hoitaa tämän pestin, tulee tämä henkilö paljon mieluummin mukaan, kun itse työ tulee samasta paikasta - kaksi kärpästä yhdellä iskulla..? Monet perustusyritykset tarjoavat tätä ja itse olemme tulleet siihen tulokseen, että tämä voisi olla hyvä paketti tulla yhdestä paikasta.)
-vastaava IV- ja KVV-suunnittelija (loppuvaiheessa meille selvisi, että tämä on eri kuin IV- ja KVV vastaava. Haha niimpä? Mikä siinä on sitten ero? Tämä vastaava aka työnjohtaja tai valvoja - rakkaalla lapsella on monta nimeä - on se, että tämä IV- ja KVV- suunnittelusta vastaava ei itse tee yhden yhtäkään suunnitelmaa, ainoastaan kuittaa, että joo, passaa tämä näihin muihin suunnitelmiin.)
-ulko- ja sisäpuolisyen IV- ja KVV-töiden valvoja (tämä pitää nimetä vasta ennen aloituskokousta, mutta veikkaampa, että tämä on ainoa vastaavan mestarin ja pääsuunnittelijan lisäksi, joka on jo valittu ja tätä ei tosiaankaan vielä tarttis miettiäkään... Meidän kielellä siis iv- ja kvv-vastaava tai työnjohtaja)

Nyt sitten, kun kaikki suunnittelijat pitää yhtäkkiä tietää, esimerkiksi haaveilemamme LVIS-firma myikin ei-oota. Nyt onkin sitten tänkapå, että mistäs saadaan edes tarjouksia? Kaikki suositukset otetaankin lämpimästi vastaan.. Tässäpä siis vinkki kaikille, mahdollisimman aikasin liikkeelle! Vaikka mekin on joka paikkaan toitotettu, että ennen vuoden vaihdetta maatöihin, niin saa nähdä jääkö haaveeksi, kun kaikki kunnolliset ja varteenotettavat tekijät on jo varattu vuodeksi eteenpäin. Kunhan ei kävisi samoin LVIS, perustusurakointi ja kaikelle muullekin ulkopuoliselle työlle, mitä tietenkin tilataan muualta...

Mutta kunhan se perustusten mittapiirros saadaan, niin sitten päästään kilpailuttamaan pohjarakenteet - eli sokkeliperustukset. Tähän viikkoon saakka ajattelimme, että kunhan lupakuvat ovat valmiita, saamme luvan jättää. Noh, vielä menee viikko pari - lupakuvien hyväksynnän jälkeen talotoimittaja tilaa energiatodistuksen ja perustuksen mittapiirrosta aletaan tehdä.

Ennen kuin se luvan jättäminen oikeasti tapahtuu, en usko, että se tulee ikinä tapahtumaan - ihan niinkuin sekin, että asuisin ikinä omakotitalossa - ennen kuin sitten joku päivä ehkä asutaan. Noooo, mutta ehkä tämä kuva pitää mielen odottavaisena. Nimittäin meidän talon julkisivu, olkaa hyvä!





Kommentit

Suositut tekstit